Polecamy

Czy samochody elektryczne są ekologiczne?

Woda dejonizowana i destylowana do detallingu - Kiedy jej używać!

Blog

O Bradleyu Cooperze - życiorys, biografia


Bradley Cooper to amerykański aktor i reżyser filmowy. Urodził się w Filadelfii 5 stycznia 1975 roku. Więcej informacji na: https://spokeo.pl/

Wykształcenie

W 1997 roku ukończył Georgetown University z wyróżnieniem na kierunku filologii angielskiej. Następnie przeniósł się do Nowego Jorku i ukończył Actors Studio Drama School, uzyskując tytuł Master in Fine Arts.

Początki kariery

Aktorski debiut Bradleya nastąpił w jednym z odcinków serialu Seks w wielkim mieście. Był wtedy jeszcze studentem. Od razu został zauważony w świecie filmowym i zaczął pojawiać się w kolejnych produkcjach.

Rozwój kariery

Przez lata występował w wielu produkcjach, m.in. w Agentce o stu twarzach i Dotyku zła, Miłości na żądanie i Zakochanym Nowym Jorku. Czytaj więcej: Bradley Cooper
Na Broadwayu zadebiutował w 2006 roku u boku Julie Roberts w Three Days of Rain. Za rolę w The Elephant Man otrzymał nominacje do nagród Drama Desk Award i Tony Award.

broadway

Przełom w karierze Bradleya nastąpił w 2009 roku, kiedy wystąpił w filmie The Hangover. Komedia odniosła ogromny sukces na całym świecie i doczekała się dwóch remake'ów. Do kariery Bradleya przyczyniła się rola Phila Wennecka.

Cooper był jedną z głównych ról w filmowej adaptacji książki Positive Thinking Guide z 2012 roku. Występ Coopera w tym filmie przyniósł mu nominację do Oscara i uczynił go jednym z najbardziej rozchwytywanych aktorów w Hollywood.

Był również nominowany do Oscara za rolę agenta FBI w filmie American Hustle. Jak skubać w Ameryce, 2013; oraz Snajper, jego główna rola z 2014 roku.

Wyreżyserował i napisał dramat muzyczny Narodziny gwiazdy w 2018 roku, w którym wystąpiła Lady Gaga. Film okazał się ogromnym sukcesem. Piosenka tematyczna zdobyła nagrodę Grammy i została nominowana do Oscara.

Życie prywatne

Bradley Cooper był żonaty z Jennifer Esposito, aktorką i tancerką. W 2015 roku poznał Irinę Shayk i mają córkę Leę De Seine. Po podejrzeniach, że aktor miał romans, para rozstała się w 2019 roku. Media spekulują, że modelka spotyka się teraz z Kanye Westem, byłym Kim Kardashian.

6 Filmografie do obejrzenia

  • 2001: Murder on The Web (Morderstwo w sieci) - Travis Patterson
  • 2005: Druhna Hunt Zachary "Sack Lodge
  • 2005: Miłość na żądanie - Demo
  • 2008: Kobiety chcą więcej - Ben Gunders
  • 2009: Przypadek 39 - Douglas J. Ammes
  • 2009: Hangover - Phil Wenneck
  • 2011: Hangover Bangkok - Phil Wenneck
  • 2011: Jestem Bogiem - Eddie Morra
  • 2012: Przewodnik po pozytywnym myśleniu - Pat Solitano Jr.
  • 2013: Hangover 3 - Phil Wenneck
  • 2014: Strażnicy Galaktyki - Rocket (głos)
  • 2014: Snajper - Chris Kyle
  • 2015: Joy - Neil Walke
  • 2018: Narodziny gwiazdy (Birth of a Star) - Jackson Maine
  • 2018: Avengers: Wojna bez granic - Rocket (głos)
  • 2019: Avengers: Endgame Rocket (głos)

Więcej na: https://spokeo.pl/plotki/

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Zepsuta klapa wlewu paliwa – co robić?

​Klapa wlewu paliwa to element nadwozia samochodu, który zabezpiecza dostęp do korka, a więc...

Gdzie można wykonać ekologiczne pranie...

Fachowe czyszczenie narożników opiera się na zastosowaniu nowoczesnego sprzętu...

W czym lepsza jest profesjonalna firma...

​Przeprowadzka jest wyzwaniem logistycznym dla całej rodziny. Przewiezienie zapakowanych...